preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica
Vijesti

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Tajana Tomoković, 22. 10. 2022.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se obilježavaju u našoj školi. Nakon dvije godine vraćamo se obilježavanju ovoga dana u zajedništvu i druženju svih učenika. Dok su se neki učenici okušali u pripremanju pekarskih proizvoda, drugi su ih donijeli u školu zahvaljujući mamama i bakama. Kako su se Dani kruha obilježili po školama, pročitajte u izvještajima učiteljica.

Kruh i pogača iz krušne peći u PŠ Budimci

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici PŠ Budimci sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljem pozdravili su jesen izvanučioničkom nastavom te na poseban način obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Posjetili su obiteljsko imanje Vaht u selu. Učenici su se kroz integrirani nastavni radni dan na zanimljiv način približili pečenju kruha u krušnoj peći. Ugostile su nas dvije bake: baka naše učenice Eme Bačić, gđa Zlata Vaht i baka naših bivših učenica Lane i Ivane Lukačević, gđa Vesna Lukačević. Zamijesile su kruh i pogače, porazgovarale s učenicima o nastanku kruha od zrna do pogače. Opisali smo krušnu peć te postavili mnoštvo pitanja bakama o tome kako se krušna peć u prošlosti koristila i čemu je služila. Vatra u krušnoj peći bila je taman za pogače i kruh. Dok su se krušni proizvodi pekli u peći učenici su crtali krušnu peć. Riješili smo osmosmjerke, obojali krušne proizvode i poigrali se u bakinom dvorištu. Po bakinom dvorištu učenici su skupili svo žuto opalo lišće s drveća i grmova te ponijeli u školu za jesensku radionicu. Nakon pripreme i pečenja na samom kraju posjeta svi prisutni zasladili su se slasnim pogačama s masti, paprikom i soli, ali i domaćim džemom od marelice kojeg pravi baka Zlata. Neki učenici po prvi put su probali pogaču namazanu s masti i posipanu crvenom paprikom dok je ista kombinacija učitelje Sanelu, Ljubicu, Matka i Patriciju vratila u lijepa sjećanja na djetinjstvo.

Učiteljice S. Mužar Horvat, Lj. Đurić, P. Hercog i M. Stanić

 

                                  Dani  kruha u Područnoj školi Poganovci

Svake godine jedan dan u listopadu posvetimo kruhu i plodovima zemlje. Toga dana slavimo kruh i izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. Dane kruha smo i ove godine dočekali s veseljem i nestrpljenjem. Zanimljive i raznovrsne aktivnosti  provele su nas kroz integrirani nastavni dan. Kroz njih smo naučili kako nastaje kruh te da su za njegovo nastajanje  zaslužni mnog ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Naučili smo pjevati Pjesmu mlinskog kola, čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke, glumili i osmišljavali samostalne govorne nastupe. Najzanimljiviji dio nastave bio nam je mjerenje sastojaka i pečenje kruha u pekaču te uređivanje stola. Dan smo začinili degustacijom proizvoda koje su nam pripremile mame.  No, najviše smo uživali u kruhu kojega smo sami ispekli. Bio je to još jedan zanimljiv i poseban školski dan, dan učenja, pjesme, igre i druženja.

Učiteljica Goranka Sarka

                 

      Obilježeni Dani kruha, dani zahvale za plodove zemlje u PŠ Razbojište

Petak, 14. listopada 2022.

Kao i svake godine tijekom mjeseca listopada obilježavaju se Dani kruha. Tradicionalni blagdan kojim slavimo našu zemlju i njene plodove.

Nizom različitih i zanimljivih aktivnosti kroz sve predmete tijekom cijelog prošlog tjedna u našoj školi obilježili smo ovaj blagdan. Aktivnosti smo započeli na Satu razrednika u ponedjeljak razgovorom o važnosti zdrave hrane za naše zdravlje. Zajedno smo ispričali priču o sjemenu pšenice i njenom putu od oranice do našeg stola.

Na satovima HJ čitali smo zanimljive priče i pjesme o kruhu, pekarskim proizvodima, pekarima, dramatizirali kuharske igrokaze, pjevali i slavili kruh u pjesmama na satu GK, a na satu LK naše ručice vješto su oblikovale pekarske proizvode pomoću plastelina i glinamola.

Uključili smo se i u školski projekt „Tjedan školskog doručka“ te dali svoj doprinos realizirajući 4. zadatak – Pripremi doručak!

U petak na završnici ovotjednog obilježavanja blagdana u školi su nam se pridružile i naše mame. Toga dana u našoj školi zamirisao je pravi domaći doručak i buhtle naših ruka djelo. Naši roditelji su i ovoga puta nesebično dali sve od sebe kako bi u potpunosti ostvarili naše planirane aktivnosti. Dogovorili smo spremanje školskog doručka s domaćim namirnicama i proizvodima. Na našim školskim stolovima toga jutra zamirisali se kobasice, slanina, kuhana jaja, vrhnje, sir, domaći kr…  Uživali smo u zajedničkom postavljanju stola i objedu tako divnog zdravog doručka.

Poslije doručka zasladili smo se domaćim kolačima koje su pripremile naše mame: orahnjačama, projom, salenjacima i buhtlama koje smo napravili sami uz stručno vodstvo mama Jelene, Valentine i Marije.

Mirisalo je ove godine u našoj školi, ne samo na kolače, nego i na zajedništvo, radost i zadovoljstvo našim radom obilježavajući ovaj blagdan.

PS. Hvala još jednom svim roditeljima bez kojih ovaj blagdan ne bi bio ovako poseban!

Učenici i učiteljica Silvana Šarić

 

       

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici razredne nastave MŠ u Podgoraču, u petak 21. listopada 2022. godine, zajedno sa svojim učiteljicama, obilježili su Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su kroz niz zanimljivih aktivnosti ponovili proces nastanak kruha (od zrna do kruha). Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu na našem području te razgovarali o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Pročitali smo slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu te razgovarali o pročitanome. Učenici 4. razreda izradili su interaktivni pano. Pisali su izreke o kruhu koje su prikazali slikom. Pravo značenje svake izreke krije se ispod kartica.

Na kraju svih aktivnosti, u našoj učionici na otvorenom, imali smo pravu proslavu. Učenici su donijeli pekarske proizvode te smo se, za zahvalu Bogu na na kruhu i plodovima zemlje, zajednički pomolili.

Hvala našim mama, tatama, bakama i djedovima koji su omogućili da naša proslava bude ovako svečana i vesela te da miris kruha ispunjava prostore naše škole!

Učiteljice: Suzana Hardi, Nada Vulić, Milica Ivančić, Sofija Hendrih, Tajana Vinić i Jelena Baričević Momčilović

 

Dani kruha u "velikoj smjeni"

U petak, 21. listopada 2022. učenici predmetne nastave (5. do 8. razreda) obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te je tom prigodom pod velikim odmorom održan prigodan kratki program. Najprije su se učenici paralelnih razreda zajedno s razrednicima okupili za zajedničkim stolovima te poslužili slatke i slane pekarske proizvode, djelo vrijednih ruku svojih majki. Dok se školskim holom širio opojan miris svježih kiflica, pereca, kuglofa, mađarica i drugih domaćih delicija, okupljene učenike je pozdravila ravnateljica škole, Zdenka Vukomanović. Nakon toga je pedagoginja Ana Ivanišić pripremila kratku vođenu meditaciju kojom je željela učenike potaknuti da iskažu zahvalnost majkama jer su za njih pripremile pune stolove hrane te dragom Bogu jer žive u ovako plodnom području i ne oskudijevaju osnovnim namirnicama. A ista je bila i glavna misao kratke recitacije koju je s učenicima 5. i 8. razreda pripremila vjeroučiteljica Marijana Černava. Prije nego su učenici i učitelji prionuli na degustaciju, hranu je blagoslovio župnik Željkom Benković, a ravnateljica još jednom zaželjela dobar tek. Uz topao čaj, druženje i smijeh, sve je još ukusnije, a slasno mljackanje se nastavilo i u učionicama.

 

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U PŠ Stipanovcima

I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.

Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 19. i 20. listopada 2022. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako se vršilo žito. Stvarali smo i priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica. Da bi naše ručice bile vrijedne okušali smo se i u izradi pekarskih proizvoda. Učiteljica Monika sa svojim učenicima zamijesila je kruh koji smo ispekli u električnom pekaču, a učiteljica Vanja je sa svojim učenicima zamijesila lepinje koje smo ispekli. Primamljivi miris toploga kruha i sočnih lepinjica širio se našom učionicom. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu svečanom zahvalom svima onima koji su zaslužni za kruh koji se svakodnevno nalazi na našim stolovima uz prigodnu svečanost posvete našeg župnika Željka koji je sve učenike u školi iznenadio slatkim iznenađenjem - pizza partyem.

Učiteljica: Monika Mužar – Kos i Vanja Tomić

 

 

                                                  




Vijesti

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Tajana Tomoković, 22. 10. 2022.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se obilježavaju u našoj školi. Nakon dvije godine vraćamo se obilježavanju ovoga dana u zajedništvu i druženju svih učenika. Dok su se neki učenici okušali u pripremanju pekarskih proizvoda, drugi su ih donijeli u školu zahvaljujući mamama i bakama. Kako su se Dani kruha obilježili po školama, pročitajte u izvještajima učiteljica.

Kruh i pogača iz krušne peći u PŠ Budimci

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici PŠ Budimci sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljem pozdravili su jesen izvanučioničkom nastavom te na poseban način obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Posjetili su obiteljsko imanje Vaht u selu. Učenici su se kroz integrirani nastavni radni dan na zanimljiv način približili pečenju kruha u krušnoj peći. Ugostile su nas dvije bake: baka naše učenice Eme Bačić, gđa Zlata Vaht i baka naših bivših učenica Lane i Ivane Lukačević, gđa Vesna Lukačević. Zamijesile su kruh i pogače, porazgovarale s učenicima o nastanku kruha od zrna do pogače. Opisali smo krušnu peć te postavili mnoštvo pitanja bakama o tome kako se krušna peć u prošlosti koristila i čemu je služila. Vatra u krušnoj peći bila je taman za pogače i kruh. Dok su se krušni proizvodi pekli u peći učenici su crtali krušnu peć. Riješili smo osmosmjerke, obojali krušne proizvode i poigrali se u bakinom dvorištu. Po bakinom dvorištu učenici su skupili svo žuto opalo lišće s drveća i grmova te ponijeli u školu za jesensku radionicu. Nakon pripreme i pečenja na samom kraju posjeta svi prisutni zasladili su se slasnim pogačama s masti, paprikom i soli, ali i domaćim džemom od marelice kojeg pravi baka Zlata. Neki učenici po prvi put su probali pogaču namazanu s masti i posipanu crvenom paprikom dok je ista kombinacija učitelje Sanelu, Ljubicu, Matka i Patriciju vratila u lijepa sjećanja na djetinjstvo.

Učiteljice S. Mužar Horvat, Lj. Đurić, P. Hercog i M. Stanić

 

                                  Dani  kruha u Područnoj školi Poganovci

Svake godine jedan dan u listopadu posvetimo kruhu i plodovima zemlje. Toga dana slavimo kruh i izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. Dane kruha smo i ove godine dočekali s veseljem i nestrpljenjem. Zanimljive i raznovrsne aktivnosti  provele su nas kroz integrirani nastavni dan. Kroz njih smo naučili kako nastaje kruh te da su za njegovo nastajanje  zaslužni mnog ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Naučili smo pjevati Pjesmu mlinskog kola, čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke, glumili i osmišljavali samostalne govorne nastupe. Najzanimljiviji dio nastave bio nam je mjerenje sastojaka i pečenje kruha u pekaču te uređivanje stola. Dan smo začinili degustacijom proizvoda koje su nam pripremile mame.  No, najviše smo uživali u kruhu kojega smo sami ispekli. Bio je to još jedan zanimljiv i poseban školski dan, dan učenja, pjesme, igre i druženja.

Učiteljica Goranka Sarka

                 

      Obilježeni Dani kruha, dani zahvale za plodove zemlje u PŠ Razbojište

Petak, 14. listopada 2022.

Kao i svake godine tijekom mjeseca listopada obilježavaju se Dani kruha. Tradicionalni blagdan kojim slavimo našu zemlju i njene plodove.

Nizom različitih i zanimljivih aktivnosti kroz sve predmete tijekom cijelog prošlog tjedna u našoj školi obilježili smo ovaj blagdan. Aktivnosti smo započeli na Satu razrednika u ponedjeljak razgovorom o važnosti zdrave hrane za naše zdravlje. Zajedno smo ispričali priču o sjemenu pšenice i njenom putu od oranice do našeg stola.

Na satovima HJ čitali smo zanimljive priče i pjesme o kruhu, pekarskim proizvodima, pekarima, dramatizirali kuharske igrokaze, pjevali i slavili kruh u pjesmama na satu GK, a na satu LK naše ručice vješto su oblikovale pekarske proizvode pomoću plastelina i glinamola.

Uključili smo se i u školski projekt „Tjedan školskog doručka“ te dali svoj doprinos realizirajući 4. zadatak – Pripremi doručak!

U petak na završnici ovotjednog obilježavanja blagdana u školi su nam se pridružile i naše mame. Toga dana u našoj školi zamirisao je pravi domaći doručak i buhtle naših ruka djelo. Naši roditelji su i ovoga puta nesebično dali sve od sebe kako bi u potpunosti ostvarili naše planirane aktivnosti. Dogovorili smo spremanje školskog doručka s domaćim namirnicama i proizvodima. Na našim školskim stolovima toga jutra zamirisali se kobasice, slanina, kuhana jaja, vrhnje, sir, domaći kr…  Uživali smo u zajedničkom postavljanju stola i objedu tako divnog zdravog doručka.

Poslije doručka zasladili smo se domaćim kolačima koje su pripremile naše mame: orahnjačama, projom, salenjacima i buhtlama koje smo napravili sami uz stručno vodstvo mama Jelene, Valentine i Marije.

Mirisalo je ove godine u našoj školi, ne samo na kolače, nego i na zajedništvo, radost i zadovoljstvo našim radom obilježavajući ovaj blagdan.

PS. Hvala još jednom svim roditeljima bez kojih ovaj blagdan ne bi bio ovako poseban!

Učenici i učiteljica Silvana Šarić

 

       

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici razredne nastave MŠ u Podgoraču, u petak 21. listopada 2022. godine, zajedno sa svojim učiteljicama, obilježili su Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su kroz niz zanimljivih aktivnosti ponovili proces nastanak kruha (od zrna do kruha). Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu na našem području te razgovarali o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Pročitali smo slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu te razgovarali o pročitanome. Učenici 4. razreda izradili su interaktivni pano. Pisali su izreke o kruhu koje su prikazali slikom. Pravo značenje svake izreke krije se ispod kartica.

Na kraju svih aktivnosti, u našoj učionici na otvorenom, imali smo pravu proslavu. Učenici su donijeli pekarske proizvode te smo se, za zahvalu Bogu na na kruhu i plodovima zemlje, zajednički pomolili.

Hvala našim mama, tatama, bakama i djedovima koji su omogućili da naša proslava bude ovako svečana i vesela te da miris kruha ispunjava prostore naše škole!

Učiteljice: Suzana Hardi, Nada Vulić, Milica Ivančić, Sofija Hendrih, Tajana Vinić i Jelena Baričević Momčilović

 

Dani kruha u "velikoj smjeni"

U petak, 21. listopada 2022. učenici predmetne nastave (5. do 8. razreda) obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te je tom prigodom pod velikim odmorom održan prigodan kratki program. Najprije su se učenici paralelnih razreda zajedno s razrednicima okupili za zajedničkim stolovima te poslužili slatke i slane pekarske proizvode, djelo vrijednih ruku svojih majki. Dok se školskim holom širio opojan miris svježih kiflica, pereca, kuglofa, mađarica i drugih domaćih delicija, okupljene učenike je pozdravila ravnateljica škole, Zdenka Vukomanović. Nakon toga je pedagoginja Ana Ivanišić pripremila kratku vođenu meditaciju kojom je željela učenike potaknuti da iskažu zahvalnost majkama jer su za njih pripremile pune stolove hrane te dragom Bogu jer žive u ovako plodnom području i ne oskudijevaju osnovnim namirnicama. A ista je bila i glavna misao kratke recitacije koju je s učenicima 5. i 8. razreda pripremila vjeroučiteljica Marijana Černava. Prije nego su učenici i učitelji prionuli na degustaciju, hranu je blagoslovio župnik Željkom Benković, a ravnateljica još jednom zaželjela dobar tek. Uz topao čaj, druženje i smijeh, sve je još ukusnije, a slasno mljackanje se nastavilo i u učionicama.

 

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U PŠ Stipanovcima

I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.

Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 19. i 20. listopada 2022. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako se vršilo žito. Stvarali smo i priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica. Da bi naše ručice bile vrijedne okušali smo se i u izradi pekarskih proizvoda. Učiteljica Monika sa svojim učenicima zamijesila je kruh koji smo ispekli u električnom pekaču, a učiteljica Vanja je sa svojim učenicima zamijesila lepinje koje smo ispekli. Primamljivi miris toploga kruha i sočnih lepinjica širio se našom učionicom. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu svečanom zahvalom svima onima koji su zaslužni za kruh koji se svakodnevno nalazi na našim stolovima uz prigodnu svečanost posvete našeg župnika Željka koji je sve učenike u školi iznenadio slatkim iznenađenjem - pizza partyem.

Učiteljica: Monika Mužar – Kos i Vanja Tomić

 

 

                                                  




Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Tajana Tomoković, 22. 10. 2022.

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalno se obilježavaju u našoj školi. Nakon dvije godine vraćamo se obilježavanju ovoga dana u zajedništvu i druženju svih učenika. Dok su se neki učenici okušali u pripremanju pekarskih proizvoda, drugi su ih donijeli u školu zahvaljujući mamama i bakama. Kako su se Dani kruha obilježili po školama, pročitajte u izvještajima učiteljica.

Kruh i pogača iz krušne peći u PŠ Budimci

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici PŠ Budimci sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljem pozdravili su jesen izvanučioničkom nastavom te na poseban način obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Posjetili su obiteljsko imanje Vaht u selu. Učenici su se kroz integrirani nastavni radni dan na zanimljiv način približili pečenju kruha u krušnoj peći. Ugostile su nas dvije bake: baka naše učenice Eme Bačić, gđa Zlata Vaht i baka naših bivših učenica Lane i Ivane Lukačević, gđa Vesna Lukačević. Zamijesile su kruh i pogače, porazgovarale s učenicima o nastanku kruha od zrna do pogače. Opisali smo krušnu peć te postavili mnoštvo pitanja bakama o tome kako se krušna peć u prošlosti koristila i čemu je služila. Vatra u krušnoj peći bila je taman za pogače i kruh. Dok su se krušni proizvodi pekli u peći učenici su crtali krušnu peć. Riješili smo osmosmjerke, obojali krušne proizvode i poigrali se u bakinom dvorištu. Po bakinom dvorištu učenici su skupili svo žuto opalo lišće s drveća i grmova te ponijeli u školu za jesensku radionicu. Nakon pripreme i pečenja na samom kraju posjeta svi prisutni zasladili su se slasnim pogačama s masti, paprikom i soli, ali i domaćim džemom od marelice kojeg pravi baka Zlata. Neki učenici po prvi put su probali pogaču namazanu s masti i posipanu crvenom paprikom dok je ista kombinacija učitelje Sanelu, Ljubicu, Matka i Patriciju vratila u lijepa sjećanja na djetinjstvo.

Učiteljice S. Mužar Horvat, Lj. Đurić, P. Hercog i M. Stanić

 

                                  Dani  kruha u Područnoj školi Poganovci

Svake godine jedan dan u listopadu posvetimo kruhu i plodovima zemlje. Toga dana slavimo kruh i izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. Dane kruha smo i ove godine dočekali s veseljem i nestrpljenjem. Zanimljive i raznovrsne aktivnosti  provele su nas kroz integrirani nastavni dan. Kroz njih smo naučili kako nastaje kruh te da su za njegovo nastajanje  zaslužni mnog ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Naučili smo pjevati Pjesmu mlinskog kola, čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke, glumili i osmišljavali samostalne govorne nastupe. Najzanimljiviji dio nastave bio nam je mjerenje sastojaka i pečenje kruha u pekaču te uređivanje stola. Dan smo začinili degustacijom proizvoda koje su nam pripremile mame.  No, najviše smo uživali u kruhu kojega smo sami ispekli. Bio je to još jedan zanimljiv i poseban školski dan, dan učenja, pjesme, igre i druženja.

Učiteljica Goranka Sarka

                 

      Obilježeni Dani kruha, dani zahvale za plodove zemlje u PŠ Razbojište

Petak, 14. listopada 2022.

Kao i svake godine tijekom mjeseca listopada obilježavaju se Dani kruha. Tradicionalni blagdan kojim slavimo našu zemlju i njene plodove.

Nizom različitih i zanimljivih aktivnosti kroz sve predmete tijekom cijelog prošlog tjedna u našoj školi obilježili smo ovaj blagdan. Aktivnosti smo započeli na Satu razrednika u ponedjeljak razgovorom o važnosti zdrave hrane za naše zdravlje. Zajedno smo ispričali priču o sjemenu pšenice i njenom putu od oranice do našeg stola.

Na satovima HJ čitali smo zanimljive priče i pjesme o kruhu, pekarskim proizvodima, pekarima, dramatizirali kuharske igrokaze, pjevali i slavili kruh u pjesmama na satu GK, a na satu LK naše ručice vješto su oblikovale pekarske proizvode pomoću plastelina i glinamola.

Uključili smo se i u školski projekt „Tjedan školskog doručka“ te dali svoj doprinos realizirajući 4. zadatak – Pripremi doručak!

U petak na završnici ovotjednog obilježavanja blagdana u školi su nam se pridružile i naše mame. Toga dana u našoj školi zamirisao je pravi domaći doručak i buhtle naših ruka djelo. Naši roditelji su i ovoga puta nesebično dali sve od sebe kako bi u potpunosti ostvarili naše planirane aktivnosti. Dogovorili smo spremanje školskog doručka s domaćim namirnicama i proizvodima. Na našim školskim stolovima toga jutra zamirisali se kobasice, slanina, kuhana jaja, vrhnje, sir, domaći kr…  Uživali smo u zajedničkom postavljanju stola i objedu tako divnog zdravog doručka.

Poslije doručka zasladili smo se domaćim kolačima koje su pripremile naše mame: orahnjačama, projom, salenjacima i buhtlama koje smo napravili sami uz stručno vodstvo mama Jelene, Valentine i Marije.

Mirisalo je ove godine u našoj školi, ne samo na kolače, nego i na zajedništvo, radost i zadovoljstvo našim radom obilježavajući ovaj blagdan.

PS. Hvala još jednom svim roditeljima bez kojih ovaj blagdan ne bi bio ovako poseban!

Učenici i učiteljica Silvana Šarić

 

       

Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici razredne nastave MŠ u Podgoraču, u petak 21. listopada 2022. godine, zajedno sa svojim učiteljicama, obilježili su Dan kruha i Dan zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su kroz niz zanimljivih aktivnosti ponovili proces nastanak kruha (od zrna do kruha). Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu na našem području te razgovarali o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Pročitali smo slikovnicu Kako su Dora i Mario spasili hranu te razgovarali o pročitanome. Učenici 4. razreda izradili su interaktivni pano. Pisali su izreke o kruhu koje su prikazali slikom. Pravo značenje svake izreke krije se ispod kartica.

Na kraju svih aktivnosti, u našoj učionici na otvorenom, imali smo pravu proslavu. Učenici su donijeli pekarske proizvode te smo se, za zahvalu Bogu na na kruhu i plodovima zemlje, zajednički pomolili.

Hvala našim mama, tatama, bakama i djedovima koji su omogućili da naša proslava bude ovako svečana i vesela te da miris kruha ispunjava prostore naše škole!

Učiteljice: Suzana Hardi, Nada Vulić, Milica Ivančić, Sofija Hendrih, Tajana Vinić i Jelena Baričević Momčilović

 

Dani kruha u "velikoj smjeni"

U petak, 21. listopada 2022. učenici predmetne nastave (5. do 8. razreda) obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te je tom prigodom pod velikim odmorom održan prigodan kratki program. Najprije su se učenici paralelnih razreda zajedno s razrednicima okupili za zajedničkim stolovima te poslužili slatke i slane pekarske proizvode, djelo vrijednih ruku svojih majki. Dok se školskim holom širio opojan miris svježih kiflica, pereca, kuglofa, mađarica i drugih domaćih delicija, okupljene učenike je pozdravila ravnateljica škole, Zdenka Vukomanović. Nakon toga je pedagoginja Ana Ivanišić pripremila kratku vođenu meditaciju kojom je željela učenike potaknuti da iskažu zahvalnost majkama jer su za njih pripremile pune stolove hrane te dragom Bogu jer žive u ovako plodnom području i ne oskudijevaju osnovnim namirnicama. A ista je bila i glavna misao kratke recitacije koju je s učenicima 5. i 8. razreda pripremila vjeroučiteljica Marijana Černava. Prije nego su učenici i učitelji prionuli na degustaciju, hranu je blagoslovio župnik Željkom Benković, a ravnateljica još jednom zaželjela dobar tek. Uz topao čaj, druženje i smijeh, sve je još ukusnije, a slasno mljackanje se nastavilo i u učionicama.

 

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U PŠ Stipanovcima

I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.

Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 19. i 20. listopada 2022. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako se vršilo žito. Stvarali smo i priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica. Da bi naše ručice bile vrijedne okušali smo se i u izradi pekarskih proizvoda. Učiteljica Monika sa svojim učenicima zamijesila je kruh koji smo ispekli u električnom pekaču, a učiteljica Vanja je sa svojim učenicima zamijesila lepinje koje smo ispekli. Primamljivi miris toploga kruha i sočnih lepinjica širio se našom učionicom. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu svečanom zahvalom svima onima koji su zaslužni za kruh koji se svakodnevno nalazi na našim stolovima uz prigodnu svečanost posvete našeg župnika Željka koji je sve učenike u školi iznenadio slatkim iznenađenjem - pizza partyem.

Učiteljica: Monika Mužar – Kos i Vanja Tomić

 

 

                                                  




Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi



 > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / www.os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju